Uw gezondheid in de kijker

Een gezonde voeding, hartveiligheid, ongevallen- en kankerpreventie, het stimuleren van gezond gedrag en hygiëne, aandacht voor gezondheidsrechten en milieu. Actuele thema's die u zeker aanbelangen. Wij werken hierover concrete acties uit.

 1. Gezondheid op school: Schilde werkt al sinds 2011 samen met Viasano. Dit is een organisatie die obesitas wil bestrijden door gezonde leef- en voedingsgewoontes te stimuleren van jongs af aan. Scholen zijn hiervoor de partner bij uitstek. Deze acties lopen dan ook in nauwe samenwerking met de scholen uit Schilde. De voorbije jaren kwamen thema’s als water drinken, gezonde tussendoortjes en gezonde lunch aan bod.
  In de praktijk: Alle kinderen van onze scholen kregen al een slabeker, een besteksetje, flyers met gezonde brooddoostips en een handig koelhoudtasje. Dit schooljaar staat in het teken van 'gezond slapen'. Een klein bedbeertje zal de kinderen hierbij helpen. 
  De gezondheidswedstrijd van 2016/2017 werd gewonnen door GLS De Wingerd. Zij investeerden vorig schooljaar in een knap rugproject voor de hele school! Help de school van uw kind mee naar de overwinning met aandacht voor een gezond ontbijt, tussendoortje en lunchpakket.
   
 2. Gezondheid over de grenzen heen: Gezondheid stopt niet aan de gemeentegrenzen. Om een kwaliteitsvolle dienstverlening te kunnen aanbieden werken we ook samen met onze buurgemeenten. Ieder jaar wordt in samenwerkingsverband een volledig jaarprogramma (2018) rond gezondheid uitgewerkt. 
   
 3. Gezond wonen: Gezond wonen wordt op verschillende manieren bekeken. Gezond wonen betekent enerzijds opletten voor gevaarlijke stoffen en materialen in huis, op tijd uw woning verluchten en ventileren, opletten voor vocht en schimmels,…Het betekent ook zorgen voor een valveilige omgeving binnenshuis en buitenshuis. 
  In de praktijk: gemeentelijke aanpassingspremie voor levenslang en aangepast wonen. Kom langs om hierover meer informatie te krijgen. Ook het VOEB-project (Veilig Op Eigen Benen) stond volledig in het teken van gezond wonen. 
   
 4. Schilde hartveilig: Schilde is een hartveilige gemeente. Er zijn 11 vaste AED toestellen, en onze brandweer heeft ook een mobiel toestel. 
  In de praktijk
 • Weet u waar u een toestel kunt vinden in een noodgeval? Klik hier
 • Weet u dat de gemeente regelmatig opleidingen organiseert?
 • Weet u bij wie van uw buren u terecht kunt voor hulp bij een noodgeval? Wij richten hiervoor ‘Netwerken Hulp bij Noodgevallen’ in. Hou 2970 info in het oog voor meer informatie.

Meer informatie over deze actie?

Dienst vrije tijd en welzijn
Eugeen Dierckxlaan 24
2970 Schilde
03 380 07 47
gezondheid@schilde.be

Fiche

Status: Gerealiseerd

Doorlopende actie

Budget

Uitgaven (tot en met 2017): € 22 935
Inkomsten (tot en met 2017): € 16 000

Doelgroep(en)

  Alle-inwoners|Jeugd|Jonge-gezinnen|Scholen|Senioren

Thema

  Gezondheid|Sport-en-bewegen