Netwerkaanpak tegen vereenzaming
Netwerkaanpak tegen vereenzaming
De ambitie
We binden samen de strijd aan tegen vereenzaming. Hoe kunnen we buurten hiervoor activeren? We doen een behoefteonderzoek en gaan actief op zoek naar vrijwilligers om een blijvend contact met eenzame senioren op te bouwen.
Wat is er al gebeurd?
2019
- We starten met de Speelbabbel. Een initiatief waar ouders en grootouders elke woensdag met elkaar een praatje kunnen maken terwijl hun (klein)kinderen van 0 tot 3 jaar spelen. Lees hier meer over dit initiatief.
2020
- Tijdens de coronalockdown kregen meer dan 1700 senioren een telefoontje van het gemeentepersoneel. De kinderen van de scholen in onze gemeente gingen ook creatief aan de slag. Zij maakten en verstuurden wel 1250 kerstkaarten naar onze senioren.
- Er zijn zes vrijwilligers die op regelmatige basis een telefoonronde doen.
2021
- In september heropende het Warme Williamhuis voor jongeren van 12 tot 26 jaar. Zij kunnen hier terecht voor een babbel, ontspanning, om te studeren ... Kortom, het is een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. Lees hier meer over dit initiatief.
2022
- Op 11 maart lanceerden we het meldpunt 'inwoner in nood'. Familie, mantelzorgers, hulpverleners, buren, kennissen, ... kunnen nu op een eenvoudige manier alarm slaan wanneer ze vermoeden dat er sprake is van eenzaamheid, isolement of andere noodsituaties. Meer lezen kun je hier.
2023
- In januari opende het buurthuis De 4 Wieken zijn deuren. Dit buurthuis, een erkend lokaal dienstencentrum, ligt aan het Molenerf. Vrijwilligers zullen hier een belangrijke rol spelen in de netwerkaanpak tegen eenzaamheid.
- Er zijn tweemaandelijkse mantelzorgcafés voor alle mantelzorgers in onze gemeente. Deze gaan door in het buurthuis De 4 Wieken.
- Het ouderenbehoefte-onderzoek 'Hoe wil jij (g)ouder worden in Schilde?' is afgerond.
- Sinds maart kun je een afspraak maken met een LEIF-consulent. Hij helpt je met alle vragen over palliatieve zorg en het levenseinde.
2024
- Buurthuis De 4 Wieken gaat op locatie naar 's-Gravenwezel. Vanaf mei 2024 zijn er ook mantelzorgcafés in WZC Sint-Lodewijk. Ook andere activiteiten zullen daar georganiseerd worden.
Bijkomende informatie
Bekijk ook de actie ouderenbehoefte-onderzoek.
Budget
Geraamde uitgaven (periode 2020 - 2025)
- 25 000 euro
Timing
Dit project is op schema.
Ideeën uit Pop-up 💡
- Aanvraag vast lokaal voor Ummagumma. Als het kan wat groter dan 't Parkske. Er zijn al 400 leden.
- Voorzie in een gebouw een degelijke keuken waar verenigingen kookdemo's kunnen geven. Bijvoorbeeld in De Wip.
- Voorzie in een echt dienstencentrum/inloophuis: voordelig en gezellig samen eten, samen met anderen afspreken (zie Gasthuis Wijnegem).
- Onze gemeente zou best een seniorenhuis kunnen gebruiken. Een plek waar senioren 'praatcafé' kunnen houden.
- Een seniorenhuis zou zeer goed zijn. Gelegen aan de Turnhoutsebaan of bijvoorbeeld in de Pastorij van 's-Gravenwezel.
- De zaal achter Schildebergen kerk is vuil. Dit is een ontspanningsmogelijkheid van de bejaarden. Elke maand zitten wij in een vuile zaal. Geen prettige locatie om te ontspannen en te eten.
- Ontbijt, lentefeest ... eventueel koppelen aan een film.
- Broodje film zoals in Wijnegem: één keer per maand om 11 uur een bepaalde film vertonen, daarna gezellig napraten met een broodje en een kopje koffie of thee.
- Vermeld een indicatie van de gemiddelde leeftijd (vb. 65-75 / 75-85 / 85-95).
- Nieuwe uitdagingen voorzien voor jonggepensioneerden en +55-activiteiten: nieuwe sport, veilig computeren, bankzaken ...