Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Welzijn

Geïntegreerd breed onthaal

De ambitie

We nemen een voortrekkersrol op in het geïntegreerd breed onthaal. We vinden dat inwoners eenvoudig en snel hun rechten moeten kunnen raadplegen. En dan bedoelen we alle inwoners. Het geïntegreerd breed onthaal is dan ook een samenwerkingsverband tussen het OCMW, het centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW). Deze samenwerking is eveneens gericht op twee belangrijke doelstellingen: het realiseren van een toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening en het tegengaan van onderbescherming.

We willen zorgaanbieders van verschillende disciplines met elkaar in contact brengen via netwerkactiviteiten. Zo gaan ze ook elkaars aanbod leren kennen. Maar ook wij hopen hierin een beter inzicht te verkrijgen. Elke drie jaar zullen we dan ook een bevraging organiseren bij deze zorgaanbieders.


Wat is er al gebeurd?

2022

  • Er is een subsidie van 216 667,67 euro toegekend aan eerstelijnszone Voorkempen voor het geïntegreerd breed onthaal. Dit voor de periode 1 september 2021 tot en met 31 december 2025. Met deze subsidie kunnen we acties op poten zetten om onderstaande indicatoren te realiseren. Zo is er op 1 januari 2022 alvast een coördinator aan de slag gegaan. 
  • Bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne dit voorjaar is er in onze gemeente een HUB opgericht om de Oekraïense vluchtelingen snel en eenvoudig op één plaats verder te helpen. 
  • Alles wordt in orde gebracht voor de opstart van het buurthuis De Vier Wieken in 2023. Van hieruit werken we aan een nog meer toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening.

Budget

Geraamde uitgaven (periode 2020 - 2024)

  • 20 000 euro

Timing

Dit project is op schema.