Skip to main content
home-page
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Bye Bye Gazon, ik rijd het nooit meer af

Samen met vijf andere gemeenten uit de Voorkempen (Brecht, Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel) zet Schilde de schouders onder het Bye Bye Gazon project om het klimaat en het milieu vooruit te helpen en roepen de gemeenten hun inwoners op om het gras (en de bloemen, bomen en struiken) te laten groeien. Om de campagne extra kracht bij te zetten, ondertekenen de zes gemeenten samen het bijencharter. Dieter Coppens is trotse peter van het project.

Bye Bye Gazon Voorkempen

Omdat de inwoners een heel grote rol spelen in deze campagne, werd er speciaal voor deze editie een nieuwe website ontworpen. “Onder het motto ‘elke vierkante meter telt’ kun je het aantal verruigde meters in je tuin ingeven op www.byebyegazon.be/voorkempen, samen met de inwoners uit de andere deelnemende gemeenten. De teller geeft aan hoeveel vierkante meters er verruigd zijn, hoeveel voetbalvelden dit in totaal zijn én aan hoeveel insecten er een thuis wordt gegeven.

Ook bermen spelen een belangrijke rol in dit verhaal. Dat zijn allemaal verbindingswegen van voedsel. Op de website kun je ook gratis bermbordjes bestellen met daarop de tekst ‘niet maaien aub’. Zo kun je er mee voor zorgen dat de berm voor je huis niet gemaaid wordt door de maaifirma. Hoe cool is dat?

Inspiratieavond 'meer natuur in je eigen tuin'

Op dinsdag 17 mei organiseren de zes gemeenten in samenwerking met Blenders een inspiratieavond georganiseerd in de Kapel (Handelslei 167, 2980 Zoersel). Louis De Jager (oprichter van Bye Bye Gazon) en Jan Van den Berghe (ervaren ecoloog) nemen bedrijven en inwoners mee op sleeptouw en laten zien dat een tuin zowel een paradijs voor jezelf als voor planten en dieren kan zijn. De infoavond start om 17.30 uur en is gratis.