Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Welzijn

Mantelzorg, gezinshulp en thuiszorg

De ambitie

We bekijken of we in de gemeente een CDO oprichten. CDO is een dagopvang voor senioren. Voor mensen die ziek zijn of een beperking hebben, maar toch zo lang mogelijk alleen thuis willen blijven wonen. Mantelzorgers kunnen op deze manier ook even op adem komen. En het maakt de taak van een mantelzorger ook aantrekkelijker waardoor het aantal ondersteunende mantelzorgers stijgt. 

Wat is er al gebeurd?

2022

  • We werken aan de opstart van een lokaal buurthuis 'De Vier Wieken'. Je vindt dit buurthuis aan het Molenerf. Het moet een open huis zijn waar iedereen zich welkom voelt. Mantelzorgers zullen vanaf 2023 uitnodigingen ontvangen voor ontmoetingsmomenten. We gaan met hen in gesprek en willen vervolgens een ondersteuningsaanbod bieden dat vertrekt vanuit hun noden. 

2023

  • Er is een mantelzorgcafé opgestart in buurthuis De Vier Wieken. Elke twee maanden kunnen mantelzorgers elkaar daar ontmoeten en is er ook ruimte voor interessante sprekers. De eerste edities waren al een schot in de roos. 
  • Lokaal bestuur Schilde keurde de startnota over het oprichten van een centrum voor dagopvang (CDO) goed. De opstart is voorzien in januari 2024. Zo willen we mantelzorgers nog meer ondersteunen. Ze krijgen de kans om even op adem te komen terwijl hun partner, familielid of vriend in goed gezelschap kan genieten van allerlei activiteiten en professionele ondersteuning.

Bijkomende informatie

Bekijk ook de actie netwerkaanpak tegen vereenzaming.

 

Budget

Geen concreet budget voorzien.

Effectief gespendeerd budget:

  • 2023: 11 161,04 euro

Timing

Dit project is op schema.