Uitwerken boombeleidsplan
Uitwerken boombeleidsplan
De ambitie
We werken aan een boombeleidsplan om inzicht te krijgen in de status van het gemeentelijk boombestand. Om gestructureerd onderhoud mogelijk te maken, werken we samen met de buurgemeenten. Verder organiseren we een groepsaankoop boomverzorging voor particulieren, instellingen en bedrijven.
Wat is er al gebeurd?
- In 2022 is er beslist om deze legislatuur geen boombeleidsplan op te maken. Het natuurplan krijgt voorrang. Het budget voor deze actie is geschrapt.
- In 2023 krijgt lokaal bestuur Schilde wel subsidies voor het pilootproject 'handhaving rond bomen'. Hiervoor zal er een werktool aangekocht worden van de ICT-leverancier waarmee lokaal bestuur Schilde samenwerkt.
Budget
Geraamd budget (2020)
- 22 500 euro
In oktober 2022 is dit budget geschrapt.
Ontvangen budget
- 2023: 10 000 euro
Timing
Dit project is stopgezet. Er wordt voorrang gegeven aan de realisatie van het natuurplan.
Ideeën uit Pop-up 💡
- De gemeente zou mee het onderhoud van bomen moeten helpen bekostigen zodat er minder bomen moeten sneuvelen wegens te groot.
- Infrastructuur voor fietsen en parking mag niet ten koste gaan van de bomen (eeuwenoude beuken en eiken) langs de weg.
- Een strenger beleid voor het behoud van bomen bij het verlenen van bouwvergunningen.
- Een realistisch beleid: waarom mag een tuin met gigantische dennen niet omgevormd worden tot een tuin met veel inheemse bomen, struiken …?
- Meer aandacht voor compensatie van gekapte bomen.
- Kapvergunningen.
- Wat als bosgrond evenveel waard zou zijn als bouwgrond? En mensen die investeren in bosgrond jaarlijks beloond worden via hun belastingsaangifte. Belastingvermindering krijgen, omdat ze bijdragen tot zuiverdere lucht, dus investeren in onze gezondheid.
- Het groene karakter van Schilde (en ‘s-Gravenwezel) is één van de belangrijkste kenmerken van deze gemeente. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het verlenen van vergunningen voor eensgezinswoningen in open ruimte.
- Aanplanten van notelaars op openbare domeinen. Dit idee groeide op reis aan Moezel en Rijn waar kilometers lange rijen notelaars (walnoten) staan. Ik zag er vele mensen noten rapen. Voordelen: lokt mensen buiten in de natuur met een doel, noten zijn gezonde voeding, door te bukken om de noten op te rapen is men in beweging, bevordert eventueel sociaal contact, bevordert de populatie eekhoorns die de noten verbergen en zo voor nieuw plantgoed zorgen.
- Bomen in de Spildoren: graag andere bomen, want er staan nu hazelaars die grote bolsters afgeven. Die zijn heel plakkerig en maken veel lawaai als er auto’s over rijden.