Deel op facebook
Deel op facebook

Groene gemeente en duurzaamheid

Ontdek alle acties uit het meerjarenplan #SchildeSchittert

17
0

Willekeurig Populair Recent

Groene gemeente en duurzaamheid

Uitwerken natuurplan

Update september 2024 - Natuurpunt Schijnbeemden krijgt van lokaal Bestuur Schilde een subsidie van 800 euro voor de aankoop van één perceel aan de Rinkvenseheide. 

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Integraal waterbeleid

Update september 2024 - Er komen weg- en rioleringswerken aan de Elzendreef en Dwarsdreef.

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Bloemengemeente

De ambitie

We zetten onze gemeente op de kaart als bloemengemeente. De huidige bloemkorven en -torens aan de winkelassen, de pleinen en op visueel belangrijke locaties worden behouden en verder uitgebreid. Hiervoor zullen we ook een tevredenheidsonderzoek doen naar de huidige werkwijze en naar eventuele andere opties voor bloemenkorven en -torens.

Per jaar krijgt ook één gemeentelijk grasveld of verharding een totale make-over tot streekeigen bloemenweide. Het grasland en de te ontharden gebieden zullen we inventariseren. 

Wat is er al gebeurd?

2020 Het plein aan de Kasteeldreef is heraangelegd 2021 Aan het kerkhof in Schilde is een bloemenweide ingezaaid. De perceeltjes op Schildestrand zijn ook ingezaaid met bloemen. Er zijn extra bloementorens geplaatst op volgende locaties: het gemeenteplein, Kerkstraat, Wijnegemsteenweg, Kerkplein, Werf 44 en Rozenhoek. Er zijn twee bloemenweides ingezaaid: aan Schildestrand en aan de begraafplaats in Schilde. Er zijn bloembollen gepland aan de Kraanweide en aan de begraafplaats Schilde 2022 Er zijn bloembollen gepland aan de Bellevuedreef en aan de ingang Schildehof. Het project 'tuinrangers' is een succes en zal met een jaar verlengd worden. Meer info vind je hier. 2023 De bloementorens in onze gemeente krijgen een andere bloemenmix. Een mix die biodivers en bijenvriendelijk is. Het aantal bloementorens is verminderd naar tien. Zo kan er binnen hetzelfde budget een hogere kwaliteit geboden worden.  Het plantsoen rond de kapel in de Kapelstraat kreeg vaste planten en heesters.
0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

't Parkske opwaarderen als openbare ruimte

Update september 2024 - Gesprekken met politie en brandweer zijn opgestart om van deze site een veiligheidssite te maken.

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Masterplan gemeentelijke eigendommen

De ambitie

Hoe kan het gemeentelijk patrimonium beter renderen en uitgebouwd worden? Op basis van een uitgevoerde studie investeren we in het gestructureerd onderhoud van de gebouwen. We maken jaarlijks een meerjarenonderhoudsplan op met de uit te voeren werken voor dat jaar.

Wat is er al gebeurd?

2021

Uitgevoerd: werken aan de douchevloeren van de rugby  In uitvoering: werken aan de buitenzijde van volgende gebouwen: het oude vredegerecht/muziek- en woordacademie (Turnhoutsebaan), de Wip, het sociaal huis, het Dorpshuis Nog te gunnen: renovatie dakwerken De Drie Rozen en KSK Schilde (voetbal Rozenhoek), werken aan de buitenzijde van de pastorij in Schilde. 

2022

De werken aan de buitenzijde van de De Drie Rozen en de Pastorie zitten in de eindfase. De dakwerken aan KSK Schilde zijn in uitvoering. Het dossier van de Zonnebaars heeft wat vertraging opgelopen. De gunning is voorzien voor voorjaar 2023. 

2023

De werken aan de De Drie Rozen, de Pastorij en KSK Schilde zijn klaar. De werken aan de Oranjerie zijn uitgesteld.  De werken aan de Zonnebaars zijn klaar.   De uitleendienst audiovisueel materiaal van de jeugdraad is verhuisd naar de archiefruimte in Werf 44. 

2024

Er loopt een openbare aanbesteding voor de restauratie van de buitenkant van de Oranjerie. Bij de opdracht is er rekening gehouden met de eisen van Erfgoed Vlaanderen.  De bibliotheek van Schilde kreeg een grote make-over. Het openingsfeest vond plaats in augustus. Het Molenerf en het Hof van Picardieën krijgen een energie-audit.  Er loopt een aanbesteding voor dakwerken aan het dorpshuis. Er is beslist dat de personeelsfietsenstalling aan het gemeentehuis, bij vervanging, verplaatst zal worden naar het perceel aan de Oudebaan 4. 

Bijkomende informatie

Startnota - Meerjarenonderhoudsplan

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Uitwerken boombeleidsplan

De ambitie

We werken aan een boombeleidsplan om inzicht te krijgen in de status van het gemeentelijk boombestand. Om gestructureerd onderhoud mogelijk te maken, werken we samen met de buurgemeenten. Verder organiseren we een groepsaankoop boomverzorging voor particulieren, instellingen en bedrijven.

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Extra groenonderhoud

De ambitie

We voorzien in extra groenonderhoud in de gemeente. Dit gaan we doen door onze samenwerking met bedrijven die inzetten op sociale economie verder uit te breiden.

Dit is nodig door de invoering van een pesticidenvrij onderhoud door de hogere overheid. We willen dat de gemeente er even goed blijft uitzien als voor de invoering van het verbod.

Wat is er al gebeurd?

In april 2021 viel de goedkeuring om jaarlijks 100 000 euro extra te investeren in groenonderhoud in de gemeente. Het extra groenonderhoud is gegund aan de firma Noordheuvel. Dit bedrag komt bovenop de 400 000 euro die al voorzien waren. 


Bijkomende informatie
Kijk ook naar onze actie over sociale economie.

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Herinrichting dorpskernen

Update september 2024 - Er komen 89 parkeerplaatsen op de publieke parking aan de Lindenstraat.

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Inrichten van hondenlosloopzones

De ambitie

We onderzoeken of en waar er in onze gemeente hondenlosloopzones kunnen ingericht worden. Het doel is om minstens twee nieuwe hondenlosloopzones te creëren tijdens deze bestuursperiode.


Wat is er al gebeurd?

2020

Op de hoek van de Moerhoflaan en Dennenlaan is er een hondenweide van 2500 m². Meer lezen over de hondenweide en de spelregels kun je hier.

2021

In het voorjaar werd de hondenlosloopzone mooi aangeplant en voorzien van een extra wadi.

2022

In september is beslist om op Schildestrand een tweede hondenlosloopzone aan te leggen. Het budget hiervoor is op dit moment nog wel niet weerhouden.  In november is beslist om de hondenlosloopzone aan de Moerhoflaan uit te breiden tot in de wadi. 

2023

In de zomer is er een tweede hondenlosloopzone aangelegd aan Schildestrand.  In september is de hondenlosloopzone aan de Moerhoflaan uitgebreid.
0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Groene huisstijl

Update september 2024: Op 4 april 2024 werden de boomveiligheidsrapporten voor de Bellevuedreef en Schildehof opgeleverd.

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Vergroening wagenpark

De ambitie

We vergroenen het gemeentelijk wagenpark om de uitstoot van de gemeentelijke voertuigen te verminderen. We werkten hiervoor met een investeringsprogramma zodat stapsgewijs alle voertuigen vervangen kunnen worden door milieuvriendelijkere alternatieven. Het jaarlijks budget voor wagens zal gebruikt worden om vervuilende wagens aan te passen aan ecologische alternatieven.

Wat is er al gebeurd?

2021: Lokaal bestuur Schilde koopt twee elektrische personenwagens en een camionette met open laadbak aan. De wagens zijn ecologischere alternatieven van de huidige wagens.  2022: Op 5 mei kreeg de dienst vrije tijd een volledig elektrische Opel Vivaro E met 9 zitplaatsen. En ook het sociaal huis kreeg een elektrische wagen in het najaar.  2023: Dienst der werken kreeg een elektrische bestelwagen Max-e-deliver-3. Er is ook nog een Max-e-deliver-9 besteld. Deze komt in 2024.

Bijkomende informatie

Startnota - Vergroening wagenpark

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Trouwen in 't groen
0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Oplaadpunten voor fiets en auto

De ambitie:

We investeren jaarlijks in bijkomende elektrische oplaadplaatsen voor fietsen en auto's. Het is de ambitie dat ook het aantal sessies aan de oplaadpunten jaar na jaar stijgt.

Deze actie kadert in het grotere klimaatplan van gemeente Schilde. En draagt mee bij aan het verminderen van onze CO2-uitstoot met 40 % tegen 2030. 

Wat is er al gebeurd?

2021 Er zijn 7 publiek toegankelijke oplaadpunten voor auto's bijgekomen. Klik hier om te kijken waar deze juist staan. 2022: Werf 44 kreeg een eerste laadlocker voor elektrische fietsen.  De gemeentelijke elektrische wagens kregen een extra laadpaal aan het gemeentehuis en aan het Parkske. Er is een gemeentelijk laadpaalplan. Dit plan ligt nu ter goedkeuring bij de Vlaamse overheid. De laadpaallocatie ter hoogte van Kasteeldreef 112 is alvast goedgekeurd.  2023: Er zijn dit jaar 8 laadpalen voor elektrische auto's bijgeplaatst. Auto's die gebruik maken van een elektrische laadpaal in de blauwe zone hoeven hun parkeerschijf niet te leggen. Hiervoor keurde de gemeenteraad een uitzondering goed.  2024 Dit jaar zijn er nog 2 laadpalen effecief in gebruik gesteld, 4 zijn er geplaatst en moeten nog aangesloten worden. 5 laadpalen zijn gepland bij de aanleg van de parking aan de lindensite (goed voor 89 parkeerplaatsen).

Interessant cijfermateriaal

Aantal sessies aan de oplaadpunten:

2019: 925 sessies  2020: 1091 sessies 2021: 3118 sessies 2022: 6040 sessies  2023: 7280 sessies (excl. cijfers van kwartaal 4)

Bijkomende informatie

Startnota - Oplaadpunten voor fiets en auto

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Natuurbegraafplaats

Update november 2023 - De natuurbegraafplaats is aangelegd en bepland. Medewerkers van de dienst der werken maakten een prachtig houten bord. 

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Slimme openbare ledverlichting

Update september 2024 - In juni waren 1170 lampen van de 2741 lampen omgezet naar led. Dit betekent 42,7% van alle openbare verlichting.

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen

Update september 2024 - De voertuigloods kreeg zonnepanelen. 

0 0
lees meer

Groene gemeente en duurzaamheid

Investering in Lodewijk De Vochtplein

Ambitie

Het Lodewijk De Vochtplein in 's-Gravenwezel moet een plek worden waar al onze inwoners en verenigingen graag vertoeven. Hun ideeën over het plein vinden we dan ook heel belangrijk. Hiervoor is de website www.schildeschittert.be/ldv-plein gelanceerd. Daar kan iedereen op een laagdrempelige manier een bijdrage doen. Deze bijdrages en ideeën worden gestroomlijnd en vertaald naar een nieuw visieplan voor het Lodewijk De Vochtplein. Dit visieplan zal omgezet worden in een uitvoeringsplan.

Wat is er al gebeurd?

Einde augustus 2021: opstart participatietraject via de website van Schilde Schittert en 2970 info. September en oktober 2021: iedereen kan zijn of haar ideeën voor het Lodewijk De Vochtplein indienen via www.schildeschittert.be/ldv-plein. November en december 2021: Een team van specialisten bekijkt al jullie ingediende ideeën en evalueert de haalbaarheid ervan. De weerhouden ideeën zullen door het college van burgemeester en schepenen uitgewerkt worden tot een concreet visieplan. Januari 2022: via 2970 info krijgen alle inwoners al een eerste terugkoppeling over de ingediende ideeën.  Zomer 2022: de architect legt een eerste ontwerpvisie voor aan het gemeentebestuur. Alle diensten kunnen hierop feedback geven vanuit hun eigen kennisdomein.  Begin oktober 2022: we bundelden de ontvangen feedback en gaven deze door aan de architect voor een herwerkte ontwerpvisie. Februari 2023: het college van burgemeester en schepenen keurde het ontwerpvoorstel van de architect goed.  Voorjaar 2023: op het Lodewijk De Vochtplein staan panelen die tonen hoe het Lodewijk De Vochtplein van de toekomst er kan uitzien.  Najaar 2023: Zowel de winkeliersvereniging als de Kerkraad hebben hun bezorgdheid over het aantal parkeerplaatsen doorgegeven.  December 2023: Erfgoed Vlaanderen, lokaal bestuur Schilde en de Kerkraad hebben samengezeten over de herinrichting van de parking.

Wat moet er nog gebeuren?

Het visieplan gaat voor een definitieve goedkeuring naar de gemeenteraad. 

Bijkomende informatie

Startnota - Lodewijk De Vochtplein www.schildeschittert.be/ldv-plein
0 0
lees meer